Senioralia 2021

Od 15 maja do29 maja br. zostaną zorganizowane na terenie Lodzi „Senioralia”. Fundacja „Jagiełło” od wielu lat brała udział-jako współorganizator- w tym roku przygotowaliśmy;

15.05 godz 11.30

16.05 godz 15.00

17.05  godz.11.30

18 maja godz. 14.00

19.05  godz15.30

20.05 godz.11.30

Start z jednego miejsca -skwer im.króla Władysława Jagielły  /Zgierska r/g Julianowskiej/ są to wycieczki przygoywane dla miłośników spacerów z kijkami.Zwiedzimy Park Julianowski,  Artutówek, Lagiewniki, dolinę Sokołówki i okolice. Zaplanowaliśmy , że dziennie pokonamy 5-6 km

21.05 na skwerze Jagiełły spotykają się rowerzyści o godz. 12 wyruszymy na trasę do Grotnik, przez Chełmy, Zgierz

22.05 przed pomnikiem T.Kościuszki spotkamy się o godz10.00 aby przespacerować się-czytaj zwiedzić – naszą Pietrynę

23.05 zbiórka Zagajnikowa r/g Brackiej o 11.00 i zwiedzamy Cmentarz Żydowski, Stację Radegast, Kuźnię Romów  proponujemy imprezę dla piechurów

24.05 na skwerze spotykają się rowerzyści, odwiedzimy Julianów, Zdrowie i Park Poniatowskiego /zbiórka o 14.00/

25.05 wystartujemy ze skweru o 14.00 i będziemy w Arturówku i Łagiewnikach   26.05 spotykamy się na skwerze o14.00 i pojedziemy przez Nowe Złotno, Niesięcin, Grunwald, Aleksandrów

27.05  koleją jedziemy do Łowicza. Na stacji Lódź Kaliska spotykamy się o 10.00-przy kiosku prasowym po prawej stronie przy głównym wejściu. Jedziemy na zaproszenie Klubu Seniora „Radość”. Zwiedzimy miasto i planujemy wyjazd o 16.29 a po ok. 1.20 godz wysiadamy na Kaliskiej. UWAGA każdy uczestnik sam kupuje bilety.

28.05   rowerzyści ze skweru wystartują o godz. 13 odwiedzimy np. Grób Nieznanego żołnierza, Białą Fabrykę, Księży Młyn, Pałac Herbst   29.05 ze skweru cykliści odwiedzą „Satelity Łodzi” /Zgierz, Aleksandrów, Konstantynów, Pabianice/start13.00

UWAGA  ze względu na epidemię ilości miejsc są ograniczone stąd konieczność zapisywania się dzień przed imprezą  telefonicznie dzwoniąc 790 203 046 do godz.18.00. Nie przyjmujemy smsów. Fundacja ubezpieczy wszystkich uczestników-dlatego konieczność rozmowy podczas zapisów. Serdecznie zapraszamy i życzymy miłych wrażeń. W imieniu organizatorów z Fundacji   Andrzej  Gawroński

W czasie Senioraliów 2021 Fundacja „Jagiełło” zaplanowała 15 imprez /ze względu na opady deszczu spacer po Pietrynie przełożono ba czerwiec/. Były to spacery-też z kijkami, wycieczki rowerowe, wycieczki piesze, koleją do Łowicza. Każdy uczestnik został ubezpieczony przez fundację. Uczestnicy narzekali na brak „pisanej „informacji o imprezach – jak w ubiegłych latach (czyli informacje ” na papierze jak gazeta”). Udział wzięły 94 osoby