Katyń

Z okazji 80 rocznicy Mordu Katyńskiego Instytut Pamięci Narodowej  w dniu 6 marca br. zorganizował przed Katedrą wystawę upamiętniającą to wydarzenie.  Liczna grupa przedstawicieli Fundacji „Jagiełło” wzięła udział w tym przedsięwzięciu a  bardzo cieszy ilość osób biorąca udział -szczególnie młodzieży.
Uprzejmie zapraszamy  do zwiedzania Muzeum  Katyńskiego i Cytadeli w Warszawie 26 kwietnia br, Szczegóły po otwarciu muzeów
                                                                      Andrzej  Gawroński.

W tym  roku obchodzimy 80 rocznicę Mordu Katyńskiego. Zorganizujemy kilka spotkań upamiętniających to wydarzenie np. 15 lutego organizujemy wycieczkę z Ł/Fabrycznej do Muzeum Katyńskiego w Warszawie
-w kwietniu spotkanie(a) z Rodzinami Katyńskimi
-we wrześniu rowerowa pielgrzymka do Kijowa-Bykowni( czwarty cmentarz katyński na którym jest 3435 urn z ziemią min. z Katynia)
Proszę śledzić Express Ilustrowany, stronę : fundacjajagiello.pl i face book i telefonować 660 216 049 w sprawie kolejnych spotkań. Dzisiaj zapraszam do zwiedzenia Muzeum Katyńskiego w Warszawie 15 lutego 2020r.
Spotykamy się o 9.30 na dworcu Ł/Fabryczna na peronie z którego o 9.50 odjeżdża ŁKA. Każdy uczestnik sam kupuje bilet do Warszawy i powrotny na 16.59. Z dworca PKP w Warszawie komunikacją miejską ( nie płacimy za bilet gdyż „dzięki biletowi kolejowemu” przez 70 minut mamy „darmowe przejazdy”) dojeżdżamy do Muzeum Katyńskiego- które z przewodnikiem zwiedzamy do ok.13.30, następnie spacerkiem przejdziemy do Oddziału Muzeum Niepodległości-Muzeum X Pawilonu ( jedno z największych miejsc martyrologii). Rozpoczęcie zwiedzania -z przewodnikiem-ok.14.00, czas zwiedzania  max. 1.5 h. Dojeżdżamy do dworca PKP i po krótkiej podróży o 18.27 „lądujemy” w Łodzi- z biletami ŁKA mamy „darmowych” 60 minut na dotarcie MPK do domu. OPŁATY:za zwiedzania 2 obiektów z przewodnikiem+ubezpieczenie: Seniorzy i uczniowie 24 zł, pozostali 29 zł. Zapisy tel 660 216 049, wpłaty koniecznie  w dniu 12 lutego w siedzibie Fundacji „Jagiełło” ul.Narutowicz 8/10-dawny MPIK w godz. 14-16. Ilość miejsc ograniczona-max 30 osób! Jeśli będzie więcej osób zainteresowanych wyjazdem zaproponujemy następny termin.            Zaprasza Andrzej  Gawroński z Fundacji „Jagielło”