Imprezy wrzesień i październik 2020

1.     8.09 wtorek Cerkwia Aleksandra Newskiego -ilość mniejsc ograniczona ul.Kilińskiego (obok Ł/Fabr) -bilet wstępu 10zł, obowiązkowa maseczka

To kolejne spotkanie łodzian w cerkwi przy ul.Kilińskiego w tym roku. Łodzianie chętnie odwiedzają to miejsce. Tym rezem-ze względu na sytuację epidemiologiczną ilość zwiedzających została ograniczona do 15 osób.. Przewodnik-zawsze Pan Michał-opowiadał o początkach tego wyznania i obecnych świętach, tradycji i zachowaniach będących wyznawcami tej wiary.

24.09 zbiórka 15.15 przed Białą Fabryką ilość miejsc 10, czas zwiedzania ok. 1.5h,  bilet 10zł czwartek

W dniu 24 września br. odwiedziliśmy Białą Fabrykę. Pani przewodnik w sposób szczegółowy i zrozumiały przedstawiła rodzinę niemieckich przemysłowców którzy nie tylko prowadzili firmę w Łodzi ale też zapewniła zatrudnionym  opiekę medyczną, czy też naukę ich dzieciom. Było to trochę inne zwiedzanie gdyż część fabryki  jest rewitalizowana i min. dlatego odbyliśmy spacer ulicami miasta na których rodzina fabrykantów posiadała swoje majętności. Wszyscy uczestnicy z zaciekawieniem słuchali Panią przewodnik i jej informacji o początkach przemysłu włókienniczego w naszym mieście.

Wrzesień- rowerowa wycieczka do Grotnik
 Na drugi weekend września – wspólnie z PTTK- zaplanowaliśmy rowerową wycieczkę do Grotnik. Wystartowaliśmy ze skweru im.króla Władysława Jagiełły ( Zgierska r/g Inflanckiej). Grupa ok. 20 rowerzystów sprawnie pokonała trasę i w Ośrodku Wypoczynkowym „Boruta” omówiliśmy bieżące sprawy rowerowo-wycieczkowe i berdzo wstępnie planowaliśmy rok 20231. Właściciel ośrodka poczęstował uczestników kawą i herbatą a także zapoznał zebranych z miejscami noclegowymi i opowiedział o walorach klimatycznych Grotnik

Lublinek 11 października 2020r.

Tego dnia odwiedziliśmy lotnisko Lublinek. Otrzymaliśmy „dużą dawkę” wiedzy na temat lotniska. Obejrzeliśmy  szybowce i „małe samoloty” na których można odbywać turystyczne loty nad miastem.  Samochody straży pożarnej wywarły duże wrażenie na zwiedzających a szczególnie ich wielkość i możliwości ratunkowe. Byliśmy prz lądowaniu samolotu z Londynu i przygotowania do powrotnego lotu. Do wycieczki „dopasowała się” pogoda – było ciepło i słonecznie.