Historia

Fundacja Jagiełło powstała z przekształcenia Stowarzyszenia Łódź – Przedbórz. Pomysł powstał kilka lat wcześniej – odbywały się wycieczki rowerowe i rajdy samochodowe do Przedborza gdzie  król Władysław Jagiełło w dniu 29 lipca 1423 roku nadał prawa miejskie Łodzi (Stąd nazwa fundacji) i ogromny sentyment do tego miasta.

Fundacja jest zarejestrowana w KRS, posiada Regon i NIP, ale nie prowadzi działalności gospodarczej. Trudno wrócić do 11 letniej historii fundacji – do jej początków, nie sposób wymienić pierwszej zorganizowanej imprezy ale pewne jest „że z wypiekami na twarzy” wspominam pierwsze lata działalności.

Początki były trudne – nie ze względu na zakres działania ale na ogrom przepisów i zezwoleń które musieliśmy uzyskać aby otrzymać zgodę na  jedną małą imprezę.. A było ich …wiele. „Miłość i zdrowie czyli biegaj z psem” przez kilkanaście niedziel spotykaliśmy się w Łódzkich parkach gdzie nie tylko biegaliśmy z pieskami ale porad udzielali nam weterynarze, psi fryzjer, producent karmy dla zwierząt, kosmetyków, itd. Wszystko układało się dobrze aż urzędnik!!!!!!!!!! zdecydował, że koniec ze spotkaniami bo psy zniszczą trawę w parku. Gratulacje. Ale biegaliśmy dalej tylko, że po Piotrkowskiej. Biegi uliczne z okazji 3 Maja, 11 Listopada cieszyły się dużym zainteresowaniem i frekwencją. Przez kilka lat współpracowaliśmy z PCK, TPD czy też PKPSem nie tylko w Łodzi ale we Włocławku, Kielcach, Słupsku.

Organizowaliśmy zbiórki pieniędzy dla tych organizacji na ich statutową działalność a finałem były koncerty-podziękowania dla darczyńców. Pani Krystyna Giżowska, Andrzej Dyszak czy też Masztalscy byli gwiazdami bardzo udanych koncertów. Jako pierwsi i jedyni w iście sportowym tempie otrzymaliśmy zezwolenie na zbiórkę pieniędzy na płytę nagrobkową Leszka Jezierskiego. Wspólnie z harcerzami zebraliśmy dość pokaźna kwotę którą zebraliśmy na sportowych arenach w Łodzi i woj. łódzkim na nagrobek w kształcie boiska do piłki nożnej.

Organizowaliśmy też kursy skutecznej nauki, wigilie dla potrzebujących, biegi w łódzkich parkach a także bale karnawałowe na lodzie (Stary Rynek) dla dzieci z domów dziecka i bałuckich szkół. Zimą podróżowaliśmy tramwajem do Ozorkowa czy też Konstantynowa i jako pierwsi w Lodzi zorganizowaliśmy Biegi Mikołajów które bardzo przyjęły się np. w Aleksandrowie Łódzkim. Rekordy biły spotkania „Mikołajów” przed Galerią Łódzką lub na terenie Manufaktury – rekord to 375 małych mikołajów. W roku 2010 wspólnie z Urzędem Miasta w Aleksandrowie Łódzkim z okazji 600 lecia bitwy pod Grunwaldem zorganizowaliśmy inscenizację  bitwy pod Grunwaldem ale opodal Aleksandrowa.

Jednak największym sukcesem i osiągnięciem  fundacji były i są niedzielne rowerowe wycieczki. Rozpoczynaliśmy od przypominanie zasad bezpiecznej jazdy na rowerze w bałuckich szkołach. Wyposażeni przez WORD wspólnie ze Strażą Miejską  przypominaliśmy o jeździe na rowerze zgodnie z przepisami o ruchu drogowym. To były początki „rowerowego boomu”. W niedziele gromadziły się grupy ok. 30 rowerzystów. Zawsze grupa była ubezpieczona z wytyczoną trasa. Przejechaliśmy ponad 9.5 tys km a w wyprawach wzięło udział ponad 5000 tysięcy uczestników i zawsze bez wypadku!!!!!!!!

Duża w tym zasługa Policji i Straży Miejskiej  którzy do znudzenia przypominali o sprawnych hamulcach, światłach czy też kamizelkach odblaskowych.